4 componenten

Het 4C/ID model bestaat uit vier componenten met daaromheen een aantal ondersteunende onderdelen.
In deze blog het model in vogelvlucht, de koppeling met de beroepspraktijk is beschreven in de volgende blog.
- Leertaken: Dit zijn de taken die studenten uitvoeren om de leerdoelen te bereiken. Deze zijn te vergelijken met de kern van de opdrachten die normaal gesproken worden verstrekt.
- Ondersteunende informatie: Dit is de informatie die wordt verstrekt ter ondersteuning van begrip en uitvoering van de taken. Dit komt overeen met theorie, maar dan gestructureerd uitgewerkt en aangeboden op het juiste moment.
- Procedurele informatie: Dit is de informatie over de procedures of processen die betrokken zijn bij het uitvoeren van de taken. Dit betreft stappenplannen die beheerst moeten worden, dus niet de stapsgewijze opbouw van de leertaak zelf.
- Deeltaak oefening: Dit zijn oefeningen gericht op specifieke delen van de taken voordat ze worden geïntegreerd in oefeningen voor de volledige taak. Kernvragen om te bepalen of een professionele activiteit een deeltaak is: Is er sprake van het uitvoeren van stappen en is de uitvoering routinematig? Routinematig is het (bijna) reflexmatig uitvoeren in tegenstelling tot het toepassen van een denkstrategie in de professionele situatie.
Een schematische weergave met figuren en kleuren die telkens weer gebruikt worden:

Samenhang componenten
Deze componenten hebben vanuit het perspectief van een student een duidelijke samenhang.
Het startpunt voor een student is een leertaak. De leertaak maakt duidelijk wat de opdracht is en waaraan het resultaat moet voldoen.
In de opdracht beschrijving van de leertaak staan verwijzingen naar ondersteunende informatie, procedure informatie en deeltaken. De leertaak is dus de ruggengraat van de vier componenten.
Informatie beheren
Door de verwijzing vanuit leertaken naar ondersteunende informatie is het mogelijk om deze informatie op een centrale plaats te beheren. Dit levert minimaal twee voordelen op. Ten eerste kan in leertaken die later worden aangeboden naar dezelfde ondersteunde informatie worden verwezen. Hierdoor kunnen leertaken worden overgeslagen als de student al een hoger niveau heeft bereikt of sneller van begrip is. Ook schuilt hierin de kracht van herhaling. Steeds is weer de aansporing om belangrijke noodzakelijke informatie te bestuderen. Ten tweede kan heel gericht een onderwerp geleidelijk op een hoger niveau worden aangeboden. In latere blogs worden zowel het verhogen van het niveau als het datamanagement beschreven.
Cognitieve feedback
Naast theoretische informatie, gevat in cognitieve modellen, is cognitieve feedback onderdeel van de ondersteunende informatie. Deze feedback wordt aan de student gegeven, meestal na het uitvoeren van meerdere leertaken. Misschien lijkt het een ietwat vreemde combinatie, cognitieve feedback en cognitieve modellen samen als onderdeel van de ondersteunende informatie. Maar ze passen goed als het uitgangspunt is om ondersteuning in het leertraject van de student te bieden. In de blog over leertaken zal dieper ingegaan worden op ondersteunende informatie en de rol van de begeleiding.
De volgende blog gaat in op het begrip beroepstaken.
Member discussion