Waarom 4C/ID?

Waarom? Omdat onderwijscurricula wel eens hardnekkige problemen kennen. Daarnaast biedt 4C/ID een aantal kansen om aanzienlijke verbeteringen in de kwaliteit van onderwijscurricula aan te brengen die anders buiten bereik zouden blijven.
In deze blog de problemen, de kansen, de rol van de onderwijsprofessional en hoe deze serie blogs is ingericht.
Maar eerst nog dit:
4C/ID is een vinding van Jeroen Van Merriënboer (1959-2023) en een team van experts. Documentatie over 4C/ID is te vinden op 4cid.org. Bij het schrijven van de blogs is veelvuldig gebruik gemaakt van het boek Innovatief onderwijs ontwerpen.
Hardnekkige onderwijscurriculum problemen
Het volgen van onderwijs is als het lopen op een trap. Telkens een volgende stap en een niveau hoger. Een onderwijstrap waar een trede mist kan verschillende uitwerkingen hebben op een student. De student blijft stilstaan, gehinderd door mentale drempels en cognitieve beperking. De student onderneemt een grote stap maar valt van de trap af en houdt letsel over. De student bereikt de volgende trede als gevolg van toeval of de aanwezige hoge kwaliteiten van de student.
Deze missende treden kunnen in een module, in een semester, over semesters en studiejaren heen plaatsvinden. De problemen concreet:
- Missende of onvolledige informatie in een module
- Gebrekkige aansluiting tussen modules in een semester, of tussen semesters
- Te grote niveaustijgingen in modules, en ook tussen opvolgende modules
- Onjuiste typen informatie en oefeningen
- Onbeheersbaar datamanagement in een curriculum
Deze lijst is niet volledig en niet uitputtend, maar geeft wel een indruk van curriculum problemen waar studenten en docenten onder lijden.
Kansen met 4C/ID
4C/ID helpt om de onderwijstrap glashelder te ontwerpen en vervolgens op te richten in de vorm van concreet, flexibel relevant onderwijs op maat.
Concreet
4C/ID werkt vanuit een ontwerp naar heldere correcte opdrachten die ondersteund worden met exact het juiste type informatie.
Samenhangend
4C/ID werkt een curriculum uit waarin onderwerpen, niveaus en informatie exact op het juiste moment in het curriculum wordt aangeboden. En zo niet, door het ontwerp is dit gericht bij te sturen, mits het curriculumbeheer goed is.
Relevant
4C/ID werkt standaard vanuit het perspectief van de beroepspraktijk om die zo authentiek mogelijk in de onderwijspraktijk na te bootsen.
4C/ID gaat uit van een werkveld waarbinnen complexe taken worden uitgevoerd. Dit betekent dat het takenpakket van de professional meer is dan het uitvoeren van routinematige taken.
Het oog van de meester
Heb ik als professional niet voldoende aan mijn intuïtie om onderwijs te ontwerpen? Hoogstwaarschijnlijk niet, het risico op missende traptreden is groot, zoals: missende cognitieve modellen, missende structuur in het onderwijs materiaal, missende samenhang in de doorlopende leerlijn, sprongsgewijze opbouw in moeilijkheidsgraad, desintegratie tussen onderwijspraktijk en leerdoelen. Samenwerking en overdracht zullen schraal zijn als alleen op basis van intuïtie wordt gewerkt.
Hiermee is zeker niet gezegd dat intuïtie geen rol speelt. Het 'oog van de meester' is zeer belangrijk bij het ontwikkelen van het onderwijs ontwerp en de uitdrukking ervan in de onderwijspraktijk. Bij het toepassen van het 4C/ID model blijkt dat de inschatting van de onderwijsprofessional hoogstnoodzakelijk is.
Opbouw serie
De volgende onderwerpen komen in deze serie blogs aan de orde:
Samenhang concept 4C/ID
- Begrip van de kern van het model in de praktijk, de vier componenten
- Het verweven van de beroepspraktijk met de onderwijspraktijk
Relatie met andere concepten
- De relatie met andere concepten zoals programmatisch toetsen, leeruitkomsten en HBO-i
Concrete ontwerp & bouwstappen
- De stappen om te komen tot een ontwerp
- De stappen om te komen tot concreet onderwijsmateriaal
Onderwijsbeleid en projectmanagement
- De inrichting van onderwijsbeleid in relatie tot instituutsbeleid en overheidsbeleid
- Het opzetten en uitvoeren van projectmanagement
- Het beheren van het curriculum
De volgende blog gaat over de vier componenten van het 4C/ID model.
Member discussion